Saturday, June 2, 2012

Ritual Unik Di Jepun Mandi Dengan Air Ais Batu

Posted By Tabek Puang   
Musim sejuk mungkin tidak seberapa jika dibandingkan dengan mandi memakai air ais, salah satu ritual mandi air ais ada di negara Matahari Terbit Jepun. Jika melompat ke dalam air mengandungi ais bukanlah idea yang menyenangkan, maka berbeza halnya dengan di Jepun.

 dan pelbagai sumber lain, para lelaki dan wanita di Jepun berduyun-duyun melompat ke kolam penuh air sejuk. Masyarakat Tokyo, Jepun, mempunyai sebuah tradisi unik menyambut tahun baru. Puluhan warga Jepun menyiramkan air ais sejuk ke tubuhnya.

Walaupun berada pada suhu 48 darjah F, para peserta harus membasahi tubuh dengan air sejuk. Para pesertapun kelihatan sangat bersemangat. Kelihatannya gila untuk dilakukan, tetapi mereka percaya tradisi ini biasa dilakukan dalam sebuah upacara untuk membersihkan fikiran dan tubuh siap untuk tahun baru. Serta sebagai tanda penyucian diri dari dosa-dosa di masa silam. Anda Mau mencubanya di rumah?

 GALLERY FOTO-FOTO RITUAL MANDI AIR AiS di JEPUN:

Terima kasih Telah Membaca Artikel Di tabekpuang.blogspot.com- Jika  Artikel Ini Dirasa Bermanfaat Tolong Share Kepada rakan-rakan Anda dan Like Page atau Follow Kami. 

No comments:

Post a Comment