Tuesday, June 12, 2012

Republic Czech Tumpaskan Greece 2-1 Peringkat Kumpulan A Euro 2012WROCLAW, - Czech berjaya meraih kemenangan pertamanya di Kumpulan A selesai menghempaskan Greek 2-1 dalam lanjutan peringkat kumpulan A Piala Eropah 2012 di Municipal Stadium, Poland, Isnin (12/6/2012). Dua gol Czech dicetak Petr Jiracek dan Vaclav Pilar. Sementara, Greece membalas melalui Theofanis Gekas di awal babak kedua.

Czech yang mengincar mata penuh untuk menebus kekalahan 1-4 dari Rusia, langsung menyerang sejak minit awal. Benar saja, perlawanan baru berjalan tiga minit, Jiracek sudah membuat Czech unggul 1-0. Setelah menerima umpan penemuan sempurna dari Tomas Hubschman, ia melepaskan tendangan terarah ke dalam gawang dan gol.

Tiga minit berselang, Pilar kembali membuat penyokong Czech bersorak setelah mampu mengubah skor menjadi 2-0. Memanfaatkan umpan silang Theodor Gebre Selassie, gelandang VfL Wolfsburg itu menyontek bola yang tak mampu dihalau penjaga gol Kostas Chalkias.

Lima minit menjelang akhir babak pertama, Greece mampu menjaringkan bola ke gawang Petr Cech melalui aksi Giorgios Fotakis. Namun, gol itu dianulir, kerana dirinya lebih dulu berada di posisi off-side.

Selepas turun minum, Greece mengurangkan ketinggalan melalui pemain gantian Gekas pada minit ke-53. Umpan silang Giorgios Samaras ke tengah kotak penalti sebenarnya tak terlalu berbahaya. Namun, tangkapan penjaga gol Cech kurang sempurna, sehingga bola terlepas ke kaki Gekas. Tanpa ampun, ia kemudian melepaskan bola ke gawang yang kosong.

Di babak ini, Greece lebih menguasai jalannya pertandingan. Akan tetapi, sejumlah usaha yang dilakukan Georgios Samaras dan kawan-kawan selalu mengalami kebuntuan, kerana barisan pertahanan Czech tampil cukup disiplin. Sementara, Czech dalam babak ini hanya bergantung serangan balik yang cepat untuk membongkar pertahanan "Galanolefki".

Yunani terus menekan hingga minit-minit akhir perlawanan. Namun, dari beberapa peluang belum ada yang mampu ditukar untuk menambah gol. Hingga pengadil meniup wisel panjang, skor 2-1 pun tidak berubah.

Menurut catatan UEFA, semasa perlawanan menguasai bola 47 peratus dan mencipta tiga peluang emas dari lapan usaha. Adapun Greek melepaskan lima tembakan tepat tujuh percubaan.

Terima kasih Telah Membaca Artikel Di tabekpuang.blogspot.com- Jika  Artikel Ini Dirasa Bermanfaat Tolong Share Kepada rakan-rakan Anda dan Like Page atau Follow Kami.

No comments:

Post a Comment