Saturday, May 26, 2012

(Video) Wartawan Cuaca Palsukan Ribut Pasir Ketika Siaran LangsungSeorang wartawan memang harus selalu bersedia dengan semua keadaan yang boleh dilaporkan langsung. Tapi ada hal berbeza yang dilakukan oleh wartawan cuaca sebuah stesen TV Romania. Wartawan cuaca ini hendak melaporkan keadaan cuaca di Black Sea Coast. Black Sea merupakan wilayah pantai yang membentang dari Bulgaria, Romania, hingga bahagian utara Turki. Wartawan cuaca ini mengalami angin ribut yang sangat dahsyat, iaitu tiupan angin kencang yang boleh mencapai kelajuan kira-kira 90 km / jam atau setara dengan 60 mph. Angin ini menghembuskan pasir ke segala arah, hingga mengganggu jarak pandang mata, apalagi itu merupakan wilayah pesisir pantai. Ketika hendak melaporkan keganasan cuaca di sana, angin yang tadinya bertiup kencang tiba-tiba langsung berhenti saat sang kameraman menyatakan "Live". Sepertinya angin tersebut enggan untuk diekspose kehadirannya. Agar tetap boleh melaporkan berita tersebut, si wartawan merancang membuat badai tiruan dengan cara meminta bantuan dari pembantunya untuk menendangkan pasir ke arahnya semasa ia melaporkan siaran langsung.


Akan tetapi, si pembantu itu ternyata ikut diserlahkan kamera, sehingga semua yang menyaksikan laporan cuaca ini tahu bahawa itu adalah badai tiruan. Hal ini jadi umpatan khalayak ramai. Banyak orang melontarkan protes atas berita ini, yang dianggap palsu. Tapi pihak stesen TV memberi penjelasan bahawa ini hanyalah sekadar candaan si kameraman. Ini petikan video tersebut
Terima kasih Telah Membaca Artikel Di tabekpuang.blogspot.com- Jika  Artikel Ini Dirasa Bermanfaat Tolong Share Kepada rakan-rakan Anda dan Like Page atau Follow Kami..

No comments:

Post a Comment